Легализация

Преводаческата Агенция Balkan Company Ltd е оторизирана фирма от Дирекция „Консулски отношения” към Министерство на външните работи с договор № 12 ПР-1459 за извършване на преводи на документи от и за чужбина, които подлежат на легализация от министерството.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛЕГАЛИЗАЦИЯ НА ДОКУМЕНТ

1. Каква е разликата между официален (легален) и легализиран превод

 Официален (легален) е преводът, извършен от заклет преводач върху бланка на оторизирана преводаческа агенция (вписана в МВнР), който има подпис и печата на агенцията. Преводът се прикрепва със свързващ печат на агенцията за документа и по този начин се удостоверява, че съдържанието на текста е напълно идентично на двата езика.
 Легализиран е преводът, който освен че отговаря на горните изисквания, е заверен от дирекция “Консулски отношения ” към Министерството на Външните работи на Република България. За да бъде легализиран преводът, е необходимо да бъде легализиран и документът, който е преведен от агенцията.

2. Какво трябва да знаете за легализациите на документи:

Според вида на документа, преди да бъде заверен от МвНР, той трябва да бъде предварително заверен от други държавни институции ( слага се печат аз чужбина).
Такива документи с предварителна заверка са например: диплома за завършено образование (средно или висше), академична справка и други документи, издадени от институции към Министерство на образованието.
Свидетелство за съдимост и други документи, издадени от съд и нотариуси, изискват заверка в Министерство на правосъдието.
Всяко едно от посочените учреждение определя свои срокове за изпълнение, които не зависят от нашата агенция.
След заверката в съответната институция (ако се налага), следва заверка в Консулския отдел на МвНР. Като за тази цел върху документа се лепят таксови марки, според цената и срока за изпълнение на услугата. Услугата бива бърза, бавна и експресна.

1.Нормална поръчка в Консулски отдел /на документа се лепят най-малко държ. таксови марки, но и заверката е най-бавна/ - на 4-тия работен ден от внасянето на документа в КО,

2. Бърза поръчка в КО - на 2-рия работен ден от внасянето на документа в КО,

3. Експресна поръчка в КО /ново като услуга - заверка на документа в КО за 4 работни часа от внасянето на документа, най-много държ. таксови марки/.

Има облекчен режим на легализация с някой държави. Когато документите за легализация са предназначени за страни, с които Република България има сключени договори за правна помощ по граждански дела, или документите са издадени от тези държави и ще служат пред Български институции, не се изисква поставянето на Apostille (такива държави са например,: Франция, Австрия, Русия, Кипър и др).
Пълният списък на държави, с които имаме сключен договор за правна помощ на официалната страница на МвНР: www.mfa.bg
За всички останали държави, с които нямаме такъв договор, цената за легализация е по-висока. Тя се дължи на по-високите такси в институциите.

Има и други изисквания за легализация на документите, които налагат задължителна заверка в посолствата на съответните държави или в МВнР на съответната държава и в нашето посолство. 
За правилна легализация може да се обърнете към фирмата ни за съвет. Пример за такива държави са: Португалия, Ливан, Сирия и др. При някои от тези държави, цените варират според таксите в посолствата им и се уточняват за всеки конкретен случай, тъй като различните посолства имат различни такси. Тези такси не са включени в нашата офертата защото са индивидуални за всеки конкретен случаи.
Ако един документ съдържа в себе си два или повече различни езика, при заверката му в КО на МвНР се лепят таксови марки като за 2 или повече документа, в зависимост от броя на езиците.

3. Възможно ли е да си получа готовите преведени и легализирани документи по пощата?

Разбира се, стига да имаме точен адрес и предварителна уговорка с Вас, обикновено с куриерска служба, като разходите се заплащат от клиента.

ЦЕНИТЕ И СРОКОВЕТЕ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЯ НА ДОКУМЕНТИ ПРЕДЛАГАНИ ОТ НАШАТА АГЕНЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК 

ЗАВЕРКИ И ЛЕГАЛИЗАЦИИ НА НАЙ-ЧЕСТО ПРЕДСТАВЯНИТЕ ДОКУМЕНТИ

 

 

 

UslugaBG.com - София - Благоевград - Сандански

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. - Skype: uslugabg

 

 

 

 

ПечатЕ-мейл

Заявка за обратно обаждане Въведете телефонния си номер и ние ще Ви се обадим!
Изисква се Name
Се изисква за телефон
Благодаря. Вашата заявка е приета. Ние ще се свържем с вас възможно най-скоро.

Perfect Everything in Everyway